Как да обработим дървените прибори в кухнята

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

Почти всеки в дома си има дървени прибори за готвене, дъски за рязане, талари за сервиране, хаванчета, точилки и всевъзможни прибори и съдове в кухнята си.

Българина като занаятчия и чревоугодник в миналото и в наше време винаги е употребявал дървени съдове и прибори в домакинството си. Освен практични и екологични тези съдове са и част от нашият бит и култура. В миналото са се правели на ръка с различни видове дърводелски инструменти, а в наше време се произвеждат на машини, което не променя чарът и функционалността им.

Навлизането на заместители произведени от други материали не променя масовата употреба на дървените прибори. Изискванията в професионалните кухни не отхвърлят напълно употребата им в ресторанти и различни заведения за хранене. Битови заведения масово употребяват съдове за сервиране от естествени материали и това придава един чар и стил лъхащ на българския бит и култура.

Много домакини не знаят обаче как да съхраняват и употребяват дървените си прибори. Обикновено след закупуването им те ги измиват и директно употребяват без да обработят по никакъв начин самата дървесина. Ние ще Ви разкрием една малка тайна за по добро съхранение и правилна употреба. Разковничето в удължаване на живота на тези прибори и съдове е в обработката им с мазнина. Препоръчваме живо при закупуване на подобен съд или прибор той да бъде обработван с мазнина. Това се случва с помощта на четка и обилното намазване на целият съд. Като това се повтаря в продължение на 4 - 6 пъти, като след всяко намазване се оставя за 1 - 2 дена да поеме дървото. Като мазнина може да употребявате зехтин или ленено масло. Слънчогледово масло или някакъв вид животинска мазнина не е подходящ, тъй като във времето ще граняса и ще придава неприятен аромат на храните приготвени и сервирани в дървеният прибор.

Някой би казал зехтин? Това е скъпо, а и толкова грижи за една дъска или дървена бъркалка? Не е необходими зехтина да е скъп, а лененото масло може да се намери за добра цена във всяка аптека. След намазване тези прибори потъмняват и започват да стават по здрави и устойчиви на температура и влага. Много често когато си закупим дървена дъска за рязане изработена от цял детайл тя след време се измята, огъва и пука. Влагата прониква директно и дървото се деформира. След обработването мазнината попива дълбоки в дървесината придава красив тъмен цвят и запазва красотата на прибора. Почистването става по-лесно и по-бързо. По този начин се обработват скъпи детайли по музикални инструменти, като гайди, свирки, кавали и др. Това е ценен съвет за ценители на естествените материали в кухнята.