Емайлирани съдове от миналото

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отживелица ли е в наше време приготвянето на зимнина или не? Рецептите и навиците на българина дали не изчезват малко по малко или напротив?

Повечето от нас си спомнят как бабите и майките ни са приготвяли зимнина - някой на село, а други пред блока. Ангажимента по приготвянето, отделеното време, усилия и несгоди много бързо винаги са се забравяли заради невероятния вкус на домашно приготвената зимнина. Тези традиции може да се размиват и забравят от повечето млади, но не от всички. 

Ние предлагаме всички тези  забравени, а и не чак толкова добре забравени емайлирани съдове за готвене. Предлаганите от нас съдове са с доброто старо качество, познато на всички домакини, произведено в Русия, Румъния и у нас. Емайлираните съдове, не са демоде и не са забравени в никакъв случай.

Освен старите варианти на съдове за готвене, които се произвеждат и продават със същият успех както в миналото, ние предлагаме и познатите казани и тави в голям размер като на снимката по-горе. Приготвянето на храна в наричаните от бабите ни чувенени съдове остава едно от най- вкусните готвенета. Почистването на емайлираните съдове е изключително лесно и бързо, без специални препарати. До някаква степен в тях може да се готви и с метален прибор, а не както при всички останали съдове с различни покрития.

Недостатък на емайлираните съдове за готвене е, че много лесно може да се наранят при удар. След дори лек удар лесно се отчеква парче от емайловото покритие и се показва металната част на съдът. Когато това отчекване е от външната страна и няма съприкосновение с храната, това не е проблем, за разлика от варианта в който покритието е наранено от вътрешна страна. В тази ситуация съдът става непотребен и трябва да бъде изхвърлен. Друг недостатък на тези съдове е, че лесно загарят, след което при сериозно загаряне, съдът всеки път при готвене загаря на същото място, където и предният път е загорял. Това се получава от прегряване на емайлираното покритие, което променя кристалната си решетка и съответно става неупотребяем съдът. Готвенето в такива съдове е лесно и приятно, без да изисква специфични умения. Емайлираните съдове са подходящи за готвене на открит огън.