(0) Продукти:
 x 

Вашата количка е празна!

Чугунени съдове за готвене

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Чугуненият съд за готвене изисква малко по особени грижи и внимание при употреба, от който и да е друг съд с изключение на медните съдове.

Подходящи са за употреба на газови котлони, електрически, халогенни, индукционни и стъкло-керамични котлони, както и във всякакви фурни без микровълнови.  При употреба във фурна максималната работна температура е 240˚ C. Тъй като чугунените съдове са излети изцяло и дръжките има са част от отливката, трябва да се има в предвид, че при готвене дръжките се нагряват. Това може да доведе до изгаряния. Ние от www.dendina.com препоръчваме при готвене с чугунен съд винаги да се употребяват домакински кърпи или ръкавици предпазващи от горещо.

Чугунените съдове имат способността да задържат топлината дълго време, което прави изстиването им бавно. Заради тази си способност те са подходящи за демонстрационно готвене и приготвяне на храната директно на масата пред гостите без котлон или друг нагревател. Ние препоръчваме да се поставят винаги на подложки за горещо, а не директно на плота или масата.

При загряване на мазнина в тези съдове се изисква допълнително внимание, тъй като в тях може много бързо да прегори и да се възпламени. При запалване никога не се гаси с вода, а с капак или плътна кърпа. Чугунените съдове са покрити с висококачествено емайлово покритие, което обаче си има и специфика. Съдът не трябва да се нагрява празен, да не се реже в него храна, да не се бърка с метални прибори, а де се използват само дървени, силиконови или от термо устойчива пластмаса. Така ще гарантираме дълъг живот на емайловото покритие.

Чугунените съдове са доста тежки и много важно за тях е да се повдигат преди отместване от котлон или фурна. При плъзгане, заради тежестта си се рискува да не наранят котлона или покритието си. Особено внимание обръщаме при халогенни, стъкло-керамични и индукционни котлони, там опасността е най голяма от повреждане на котлона. При готвене на газов котлон, изключително важно е пламъкът да е насочен само в рамките на дъното на котлона, никога да не излиза в страни на страниците на чугунения съд.Всеки чугунен съд може да се използва във фурна. Много важно е при готвене на фурна, съдът да не се поставя на дъното на фурната, а на междинна скара. Заради тежестта си може да повреди дъното на фурната, а и при включено печене отдолу, поставен на дъното на фурната чугуненият съд се загрява много бързо и се рискува изгарянето на храната. Много важно е да се знае, че готвенето с чугунени съдове е много правилно, тъй като вкусовите и ароматните качества не се изменят и нарушават. Чугунените съдове не са подходящи почистване в съдомиялна машина. Начин на употреба.

Преди първа употреба е препоръчително да се кипне 2 – 3 пъти вода в съдът, за да се отстранят евентуално останали остатъци от производството. След кипване на водата измийте добре със сапунена вода и след това с чиста. Добре е съдовете да се подсушават след употреба. При употреба се намазва съдът с мазнина, загрява се на ниска температура до разтапянето и. След загряването на мазнината е правилно да се отстрани съдът от котлона за две три минути, до спадане на температурата и се отстранява излишната мазнина. След това съдът е напълно готов за правилна употреба. С чугунените съдове се готви на средни температури. Те са изключително голям акумулатор на топлина и високите температури могат да доведат до изключително лоши резултати. Много важно при чугунените съдове е да се загряват бавно, тъй като чугунът се разширява по бързо от емайла. При бързо загряване чугунът изменя формата си по-бързо от емайла и има опасност от напукване на емайла. Във фурна по същия начин емайлът вътре в съдът е пригоден за готвене на ниски и средни температури, в никакъв случай на високи температури. В тези съдове не се препоръчва сухо готвене. Винаги трябва да се употребява мазнина и не е препоръчително да се готви в по-малки количества (да не е покрито с храна дъното). При употреба на чугунен съд на индукционен котлон е правилно да се избере съдът според размера на котлона, на който ще се готви. Той трябва да е приблизително близък с размера на котлона, за да няма загуби на топлина. Когато се готви на индукционен котлон, може да възникнат шумове, дължащи се на електромагнитните свойства на топлинния източник и съдът. Това е нормално и не може да повреди нито котлона, нито съдът.

Free shipping

ДОСТАВКА

Доставка с куриер
 
Money

ВРЪЩАНЕ СТОКА

В рамките предвидени в закона
 
Phone

СРОК ДОСТАВКА

от 1 до 5 работни дни
 
Phone

ОБСЛУЖВАНЕ

Пон. - Съб. от 09:00 до 19:00 

Пишете ни

Електронен магазин за търговия на едро и дребно със стоки за дома, хотелско и ресторантьорско оборудване, оборудване за барове и всякакъв вид заведения за хранене.

  • Адрес Варна
  • Телефон за контакт 0897233961 - 0882443522
  • Email Adress Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Магазин

Дендина

Offcanvas Menu